5 x 5
ВАРНЕНСКИТЕ ХУДОЖНИЦИ ПРЕЗ 80-ТЕ
DIGITAL ПЕРЕДВИЖНИК
НАТЮРMEZZO
Мутанти
Art Victims RESCUE
TITANIC BAND 100
THE DAY BEFORE
VARNA OF EUROPE
ЗАФИРКОВА НА 60

 

 

През април 2012 се навършват 100 години от гибелта на Титаник. Варна има основателна причина да участва в отбелязването на края на Belle Epoque. Исторически шанс е, че известният европейски оркестър на Уолъс Хартли се появава във Варна през късната есен на 1911 и свири в Морското казино, а зимата прекарва в София. Това са последните му наземни участия, преди да се качи по трапа на прословутия параход.

Титаник Бенд 100 е музикален спектакъл, който съдържа специално аранжирани пиеси, включени в The White Star Line Songbook. От популярни пиеси на Шуберт и Григ, и валсове на Щраус, до модния тогава рагтайм – първообраз на джаза, без да забравяме, че се обръщаме към публиката от 21 век.

Титаник Бенд 100 обединява 10 авторитетни класически и джаз музиканти от Варна с огромен сценичен опит – струнен квартет, ритмична секция, дървени духови инструменти, вокалисти и балет. Съществена част от емоционалното послание на живото изпълнение е визуалната и звукова среда преди, по време и след спектакъла. Съпътстващата мултимедия съдържа микс от кадри на Варна и София в началото на ХХ век, сцени от ранни филми на Д. У. Грифит. Главната линия проследява пътя на Титаник – от чертожната дъска до неговото първо и последно отплаване.

Титаник Бенд 100 надгражда решимостта на обществените нагласи във Варна, като кандидат за ЕСК 2019, за създаване на културни продукти, които прекрачват границите на регионалната значимост. Част от достойнствата на този проект са неговата мобилност и гъвкавост.

Титаник Бенд 100 е подкрепен до този момент от Община Варна, БМ Гаст и Туин Старс. Благодарим им за навременната финасова помощ. Спектакълът ще има готовност за представяне пред публика в началото на 2012 година.

ДИМИТЪР ТРАЙЧЕВ продуцент
СТРАЦИМИР ПАВЛОВ музикален директор, пиано
СТОЯН РОЯНОВ Я-Я кларинет, зурна, саксофони
ВАЛЕРИ ЦЕНКОВ барабани, ударни, ксилофон
ТОНИ ПЕТРОВА вокал
НЕЙЧО ПЕТРОВ-РЕДЖИ вокал
КРАСИМИР ЩЕРЕВ първа цигулка
ПЛАМЕНА ЖЕКОВА цигулка
РУМЯНА ПЕТРОВА виола
ВАНЯ НИКОЛЧЕВА виолончело
АЛЕКСАНДЪР АНТОНОВ контрабас, бас китара
АНДРЕЙ КУЛЕШОВ 3D анимация
АЛЕКСАНДЪР КОЕВ звуков дизайн
ВАСИЛ ДАСКАЛОВ видеомонтаж