1/1

 

История

Димитър Трайчев

Имах прилично детство, правилни родители и добри съседи. В края на 50-те Шумен си беше реален мултикултурен център. Арменци, евреи, турци, татари и българи живееха относително бедно, но достойно. По време на безбройните празници, но неразбираеми за нас малките, бабите щъкаха из махалата и тайнствено разменяха чинийки, тави и купи с екзотични вкусотии. Паважът беше черен, а въздухът, омаслен от соатаджийски берлиета.

Живеехме в карето между Куршум Чешма, Пожарната, Тютюневата фабрика и Градската баня. Магазинът на Мототехника беше наблизо. Там за пръв път видях извънземното кабрио на Шкода - една огненочервена Фелиция. Парализиран от невижданата красота се взирах всеки ден и очаквах от капака да изкочи ангел.

Ангелът непременно трябваше да приеме образа на русолявата волейболистка, която живееше в къщата над магазина. Всички хлапаци бяхме луди по нея. Тя ни подминаваше флегматично с белите си китайски кецове, и понякога, само понякога се обръщаше назад. Днес не помня нито името, нито лицето и, но няма никога да забравя веждата над предния калник на Фелицията.