Видео

През 80-те се появиха първите симптоми на заболяването. Отразявахме полулигитимни публични прояви, изложби, фестивали. Монтирахме по разни ведомснвени мазета. През 90-те бяхме вече в напреднала фаза. С Борислав Георгиев, Пламен Станчев и Емил Спасов достигнахме близо до съвършенството в надлъгването с технологиите. Днес, слава богу са останали хора, като Артин Вижън Тошко Тодоров, Ники Добрев, че да тикат нещата.

 

 

Една любовна вечер в операта

2009
сценично оформлевие
Димитър Трайчев
фотографии
Росен Донев, Красимир Тодоров, Ива Георгиева
аудио и видеомонтаж
Александър Коев

На сцената на Варненската опера вече трета година се случва Една любовна нощ в операта. Гостът този път беше Орлин Павлов. Популярната медийна фигура имаше тежката задача да надстрои своята сценична версия след свръхуспешните изяви на дивите Камелия Тодорова и Мария Илиева.

Голямата тръпка идваше и от това, че за пръв път аранжиментите бяха поверени на дебютиращия на българската поп сцена пианист и композитор Страцимир Павлов. Човекът си има образованието, американския опит, любовта към класическата музика и най-важното - беше готов да се жертва. Валери Ценков и Венцеслав Марков – екс Каффе подкрепиха с много търпение сложната конфигурация. 50 членният оркестър прие смирено задачата и не торпилираше усилията на диригента Станислав Ушев. Откритие за публиката беше беквокалистката Надина Калоянова.

Репертоарът, който гостът предложи, не беше безобиден. Имаше и суинг и груув - ужас за класическия музикант, имаше и парчета от американски мюзикъли и анимационни филми. Уверен и балансиран, Орлин Павлов разпредели разумно силите си във времето, като след хитовете на Каффе и Джейми Калъмн, върхът беше Мария от Уестсайска история на Бърнстейн. Финалният дует от Аладин вдигна публиката на крака.

Изживяването беше още по стойностно и от това, че за първи път във Варна се случи нещо почти извънинституционално. Проектът намери своите спонсори и беше подкрепен от Община Варна. През май тази радост сполетя и шуменци. Това дава надежда, че някой ден нашият град може да се превърне от претенциозен потребител в отговорен производител продукти, достойни за национална сцена.